Välj en sida

Samlande – En metod för skadereduktion

Patologiskt samlande är ett allvarligt och handikappande problem, både för de brukare som drabbats och för anhöriga och andra i brukarens närhet. Beteendet utsätter både den som samlar och andra för svårigheter i vardagen, risk att skadas och drabbas av sjukdomar. De som samlar får dessutom ofta utstå både oförståelse, krav och fördömande från omgivningen.

Det finns behandling, men tyvärr svarar inte alla klienter på denna. Många som samlar förnekar även att de behöver hjälp, och det finns därför ett stort behov av att hitta effektivare sätt att erbjuda och ge denna.

Michael Tompkins bok Patologiskt samlande – en metod för skadereduktion ökar vår förståelse och presenterar en metod för att hjälpa dem som bestämt vägrar att ta emot hjälp – skadereduktion. Boken ger mängder av exempel och beskriver i detalj hur svåra situationer och samtal kan hanteras utifrån förståelse och medkänsla för klientens svårigheter. 

Tompkins visar på tillvägagångssätt inom en rad områden för att hjälpa personer med patologiskt samlande:

  • Strategier för att motivera och samarbeta med klienter med patologiskt samlande.
  • Riktlinjer för att bedöma skadepotential.
  • Hur man skapar en plan för skadereduktion, bygger upp ett skadereduktionsteam samt genomför och utvärderar hembesök.
  • Metoder för att ge klienten färdigheter i att hantera vardagen trots funktionshinder.
  • Kunskaper för att förhålla sig till de etiska och juridiska frågor som uppstår när man hjälper personer som samlar.
  • Hur man kan hjälpa särskilda grupper, till exempel personer som samlar djur, barn som samlar eller äldre med samlande som bor i gruppboenden.

Patologiskt samlande – en metod för skadereduktion är med sitt praktiska och förnuftiga förhållningssätt till ett komplext problem en viktig bok för alla som hjälper personer med patologiskt samlande att hantera sin vardag. Förhoppningen är att de som kommer i kontakt med problematiken kommer att känna hopp och se en väg framåt.

Antal sidor: 448.

Trådbundet danskt band.